skip to Main Content
Support of advies nodig? contact@hvho.nl 06-51 357 754
Tips Voor Een Optimale Concentratie

Help, ik krijg mijn werk nooit af!

Herken je dit? Het is maandagochtend, een frisse nieuwe werkweek. Je hebt helemaal in je hoofd wat je deze week allemaal gaat doen. Maar aan het einde van de week heb je je doel niet bereikt. Help!

Gebrek aan concentratie

Dit kan heel goed liggen aan een gebrek van concentratie. Als het je niet lukt een aantal keer per week een half uur of langer geconcentreerd te werken, kan het lastig zijn je werk af te krijgen. In deze blog daarom een aantal tips om je een betere concentratie te bezorgen.

Geef afleiders geen kans

Een van de belangrijkste redenen voor een gebrek aan concentratie is de constante afleiding die je als ondernemer kunt ervaren. Blok daarom al je afleiders als je serieus werk wilt verzetten. Geen social media, geen mail en geen telefoon. Als je in een eigen kantoor zit, doe je je deur dicht. Geen eigen kantoor? Zoek een rustige plek of meld je directe collega’s dat je na het komende uur weer bereikbaar bent.

Ga goed voorbereid aan de slag

Aan het begin van een werkdag is het goed je dag structuur te geven. Kijk welke blokken je vrij kunt maken om geconcentreerd te werken. Zorg er dan meteen voor dat je alle bestanden en andere informatie die je nodig hebt onder handbereik hebt. Niets haalt je meer uit je concentratie dan te moeten zoeken naar stukken die je nodig hebt om door te kunnen.

Gebruik de Pomodoro-techniek

Met deze techniek deel je je beschikbare tijd in blokken van een half uur. In dit half uur werk je 25 minuten aan één stuk en neem je vervolgens vijf minuten pauze. Je kunt de tijd in de gaten houden met een ‘old-skool’ kookwekker, maar er zijn ook diverse apps die je hiervoor kunt gebruiken. Door de korte pauze kun je weer super gefocust aan het werk in je volgende blok.

Deel je dag slim in

Doe de moeilijkste taken op die momenten van de dag dat je op je fitst bent. Voor de een zal dit ’s ochtends vroeg zijn, voor de ander juist in de namiddag of zelfs ’s avonds.

Een goede werkruimte is essentieel

Een killer voor je concentratie is een slecht geventileerde werkruimte. Zorg dus voor voldoende frisse lucht in je kantoor en maak een korte wandeling buiten tussen je taken door. Even buiten zijn zorgt voor een zuurstof boost. Het verbetert je humeur en voorkomt concentratieproblemen. Werk ook bij voorkeur in ruimte met veel daglicht. Daglicht is goed voor je biologische klok en het remt de aanmaak van melatonine; het stofje dat je slaperig en dus minder geconcentreerd maakt.

Zelf nog andere tips? Deel ze met ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top